Waarom #brekenofmaken?

Waarom gaat het zo vaak mis in de jeugdzorg/ggz?

Geregeld hoor je in het nieuws dat er dingen misgaan in de geestelijke gezondheidszorg en in de jeugdzorg/ – hulp. Het zijn vaak schrijnende verhalen die je bij jezelf af laten vragen hoe dit kan gebeuren in een welvarend land dat trots is op zijn zorg. Gelukkig beginnen deze verhalen nu ook door te dringen tot in Den Haag. Op landelijk niveau wordt er gekeken hoe deze misstanden opgelost kunnen worden. Het is niet meer stil. Schrijnende situaties verdwijnen niet altijd meer in de doofpot. Toch gebeurt dat volgens ons nog steeds te vaak.

Vraag het aan mensen met ervaring in de zorg

Er zijn heel veel mensen met een verhaal. Mensen die zelf opgenomen zijn geweest bij jeugdzorg. Mensen die zelf behandeld zijn door de ggz. Zij zien uit eerste hand wat er misgaat, maar óók wat er beter had gekund, en hoe. Dit zijn soms grote, structurele dingen, die je niet in één dag oplost. Maar dit zijn soms ook kleine dingen, die in het moment gedaan hadden kunnen worden. Die – op dat moment – het verschil hadden kunnen maken voor iemand.

Wat had er anders gekund?

Dat verschil kan vaak gemaakt worden door het uitvoeren van simpele, medemenselijke dingen: het bieden van een luisterend oor, het tonen van empathie, het inleven in iemands situatie, het oprecht kijken naar de persoon voor je. Deze basis van medemenselijkheid kan een énorm verschil maken. Je kunt een situatie soms volledig ten positieve draaien, met een hele kleine handeling, een kleine blijk van medemenselijkheid, van steun, van inlevingsvermogen. Van zorg.

Ervaringen met de zorg ‘breken’ of ‘maken’

Op deze site vertellen mensen met ervaring in de zorg (als patiënt/ cliënt, naaste of hulpverlener) over de kleine zaken die gedaan hadden kunnen worden om hun ervaring met de zorg flink te verbeteren.
Wat heeft hen gebroken en wat had voor hen ten positieve het verschil kunnen maken? Hoe had iemand voor hen de situatie kunnen Breken of Maken?

Van Dale: zorg (de; v(m); meervoud: zorgen)
1zorgvuldigheid, aandacht; = zorgzaamheid;
2liefderijke bezorgdheid; bewaking, verzorging; […]

Wat is #brekenofmaken precies? Lees het hier.